Ciróka bábszínház

Arany minősítés – színjátszóink az élvonalban

Idén áprilisban 27. alkalommal rendezték meg Kecskeméten a nagy hagyományú Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozó megyei fordulóját, amelyen  Lazarcú maszkák színjátszó csoportunk  Észbúk című előadása arany minősítést kapott.  Így  a csapat meghívást nyert Szegedre, a Regionális fordulóra, ahonnan pedig a debreceni országos fesztiválra vezet az út. Kiemelkedő teljesítmény ez, hiszen az országos megmérettetésen a legjobb 20 csoport mutatkozik be.

Lassan 10 éve annak, hogy bábszínházunk meghirdette az első színjátszó kört. A dráma- és színházi foglalkozásokat Sárosi Gábor színész, rendező, drámatanár vezeti, aki a városban több középiskolás csoportot is működtet. Elmondása szerint, nem a színészi pályára készíti fel a fiatalokat, hanem elsősorban személyiségfejlesztéssel, tehetséggondozással foglalkozik. Ennek ellenére nem egy olyan tanítványa van, aki az elmúlt évtizedben a budapesti vagy a kaposvári egyetem színészképzésének hallgatójai lett.
 „Kiemelten fontos a színház eszközeivel való tanítás, hiszen azon túl, hogy a fiatalok megtanulják értőn olvasni és művelni a színházat, nagyon sokat kapnak a személyiségfejlődésük során is. Nyitott, gondolkodó, empatikus és vitakész felnőttek válnak belőlük, akik magabiztosan fogják építeni karrierjüket.”  (Sárosi Gábor)