TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0008

      Projekt megnevezése TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0008 Csupa virág a világ!

      A kivitelezés időpontja: 2013. 12. 15- 2014. 12. 15.

      Kedvezményezett: Ciróka Bábszínház

      TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0008

       

      "Csupa virág a világ"

      Tevékenységünk legfontosabb irányelve az érzelmi élet megalapozását szolgáló művészeti, kreatív nevelés a bábszínház kifejező eszközeivel. A tervezett foglalkozás-sorozat az érzelemvilág szabad megnyilvánulását kívánja segíteni az iskolakezdés előtti időszakban. Ehhez minden rendelkezésünkre álló eszközt (bábok, jelmezek, díszletek, árnyak, fények, hangszerek stb.) felhasználunk. Meggyőződésünk, hogy a felszabadult játék, az egyéni kreativitás közösségben való megnyilvánulása, az önkifejezést segítő, aktív részvétel erősíti a megcélzott korosztály érzelmi stabilitását, biztos alapot teremtve az új, iskolai környezetbe való beilleszkedéshez. Foglalkozás-sorozatunkkal olyan lehetőséget szeretnénk biztosítani, amely oktatási intézményi keretek között nem valósítható meg. A képességfejlesztés általunk elképzelt módja színházi keretek között zajlik, alkalmazva a báb és a szerepjáték hatékony eszközét. 

       

      I. Ősz
      VOLT EGYSZER EGY ALMAFA

      Tízórai almás lepénnyel és almalével

       

      Almafácska előadás megtekintése

      A történet az évszakok tematikájával foglalkozik. Főszereplője egy kis almafa, amely az évszakok váltakozásával virágba borul, termést hoz, majd leveleit lehullajtva, csupaszon várja a telet. Az almafa körüli élet is az évszakoknak megfelelően alakul. Tavasszal madárfióka születik, szorgos méhek gyűjtik a virágport. Nyáron virágok nyílnak, szüretelik az almát. Ősszel a madarak útra kelnek, télen cinkék csipegetnek a madáretetőben.



       

      Lépjünk be a kiskertbe!

      Előadást feldolgozó interaktív játék a gyerekekkel.

      A húsz perces előadást követően közös alma eszegetés közben a játék észrevétlenül beszélgetésbe fordult, amely során a játékosok arról faggatták a gyerekeket, hogy milyen ízű az alma, milyen almákat ismernek, és hogy ők maguk milyen almák lennének, ha almák lehetnének. A gyerekek valamennyien beültek a fa alá, és elkezdődött egy közös játék, amely során a játékosokkal felidézték a látottakat. A kismadarat mindenki tenyeréből etette, képzeletbeli locsolókannájával meglocsolta a fa gyökereit, segített a méheknek beporozni a virágokat, és végül az almaszüret során szétválogathatta a különböző színű almákat

       

      Állatok a fa körül –kreatív tevékenység

      A gyerekek az előadásban szereplő állatokat készítették el: pillangót, kukacot és almát. A figurák papírból készültek, ez lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek a teljes folyamatot (vágás, ragasztás, színezés) önállóan, maguk végezzék. A figurák oly módon lettek megtervezve, hogy azok egyszerű bábokként mozgathatók legyenek. A pillangót a mutató ujjra húzva lehetett röptetni, a kukacot különálló testrészeinek hullámzó mozgásával lehetett életre kelteni, az almából egy lyukon keresztül saját ujjunk kukucskált ki kukacként. A gyerekek nagyon élvezték az alkotást, mindhárom figurát elkészítették.

       

      Ébredj! szerepjáték

      Az elkészült figurákkal a játszó sarokba telepedtünk le, ahol hangszerek várták őket. A figurákat egyenként életre keltettük, megbeszéltük, melyik milyen évszakban, és hol fordul elő, hogyan mozog, milyen hangszer illik hozzá.

       

       

      Évszakok hangjai

       A hangszerek megismerését követően megbeszéltük, melyik hangszer melyik évszakhoz illik a leginkább és miért? Asszociációs játék, képtársítás a hangokhoz. (pl. esőbot-eső, rugós dob-mennydörgés, chine - virágnyílás stb.)

       

       

      II. Tél
      IRÁNY AZ ÉSZAKI SARK!


      Második foglalkozás sorozatunk a TÉL témakörében zajlott. Pályázatunkban együttműködő óvodai csoportokat  erre a foglalkozás sorozatra 2014.márciusában fogadtuk. A Jeges-fagyos téli mese előadás, az Irány az
      Északi sark! megtekintése után, előadást feldolgozó interaktív játékban vettek részt a gyerekek.

       

      Tízóraiira hókiflivel leptük meg a gyerekeket.

      A Jégtáblák titkos lakói kreatív foglalkozást az Ébredj! szerepjáték követte, majd a tél hangjait kereső
      hangszeres foglalkozás és levezető beszélgetés zárta a programot.


      III. Tavasz
      A CSERESZNYEFA ÉS A HIÚ DARUMADÁR


      A harmadik tematika -a TAVASZ-  témakörében A cseresznyefa és a hiú darumadár
      c. előadást nézték meg az érkező csoportok.



       

      Az előadást interaktív feldolgozó játék követte, majd a mese történetét elevenítettük fel és annak tanulságairól beszélgettünk. Japán játékokat és a köszöntést is megtanultak a gyerekek .

        Ezután, az előadáshoz kapcsolódóan a madárkát, tavaszi virágot és szélfogót készítettek.

      Alkotás után jól esett a színes, zöldséges tízórai.

      Ébredj! Szerepjáték az udvaron.

       

      IV. Nyár
      Kíváncsi majom

      A 4. tematika foglalkozásai a  NYÁR témakörét ölelték fel. Válogatásunk a Kiváncsi majom c. előadást,
      az Irány a dzsungel interaktív játékot, Az őserdő titkai és Felkelő nap színei kézműves foglalkozást és annak
      előkészületi munkáit mutatják be, valamint a Nyár kincsei és Afrika hangjai feldolgozó foglalkozások fotóit tartalmazzák.
       

      Kíváncsi majom előadás

      Irány a dzsungel!

      Felkelő nap színei kézműves foglalkozás

      Csigás finomságok tízóraira

       

      V. CSILLAGOKKAL TÁNCOLÓ

      Az 5. tematika foglalkozás sorozatában a Csillagokkal táncoló -Indián mesét tekinteték meg óvodás csoportjaink.

      Az előadást- Legyünk mi is indiánok!- címmel interaktív játék követte.

      A kőszikla titkai kreatív tevékenység jegyében totem oszlopot, indián fejdíszt és őszi hangulatú ajtódíszt készítettek a gyerekek.

      Ébredj! - Indián fejdíszekkel felszerelkezve ügyességi és gyorsasági játékokkal folytatták a délelőtti programot. A nap az előadást feldolgozó beszélgetéssel zárult .

       

      VI. CSUPA VIRÁG A VILÁG

      Csupa virág a világ! Utolsó foglalkozás sorozatunkra érkeztünk 2014.decemberében - 2015 januárjában keült sor.
      A Világraszóló barátság c. előadást nézték meg csoportjaink, majd - Legyünk mi is barátok! -címmel, előadást feldolgozó interaktív játék várta a gyerekeket.

      A Milyen színes a világ! elnevezésű kézműves foglalkozáson hóember figurát, karácsonyi üdvözlőkártyát és angyalkát készítettek.

      Tízórai után beszélgettünk a barátságról, kincseinkről majd közös éneklés és játék zárta a napot.


       


       

       


      ×