Magyarországi Bábszínházak Találkozója

      A bábszínházi szakma részéről 1991 őszén fogalmazódott meg annak igénye, hogy szükség van egy évente visszatérő fórumra, ahol a magyar bábszínházak megjelennek és felmérik jelenlegi helyzetüket, ahol lehetőség teremtődik egymás munkájának figyelemmel kísérésére, szakmai összegzésre.

      A fesztivál öt napja alatt több helyszínen folynak az előadások, és hagyományosan egy külföldi bábszínház vendégjátékát is megtekinthetik az érdeklődők. A vendégelőadás kiválasztásánál elsődleges célunk, hogy inspiráló hatással legyen a magyar bábosok jövőbeli munkájára. Az elmúlt két évtizedben láthattuk már a constantai Teatrul Papusi, a libereci Naivní Divadlo, a bialystoki Teatr Lalek, a pilzeni Divadlo Alfa, a hradec kralovei Divadlo DRAK  és a Bielsko Biala-i Compania Doomsday, Clive Chandler angol Punh & Judy játékos, a csehországi Buchty a Loutky  és a német Figuren Theater Tübingen produkcióit.

      Emellett már szintén hagyománnyá vált, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a Színművészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatói számára is.

      Az előadások után a résztvevők szakmai beszélgetések keretében vitathatják meg a látottakat, de más aktuális problémák, financiális és szervezeti kérdések is napirendre kerülnek. Ezekre a beszélgetésekre rendszerint hazai és külföldi szakembereket is meghívunk, akik különböző nemzetközi fesztiválok képviselőiként vannak jelen. Nagy örömünkre szolgál, hogy a határon túli, magyar nyelvű bábszínházak képviselői is fontosnak tartják a részvételt. Így a találkozó ideje alatt alkalom adódik tájékozódásra, kapcsolatfelvételre rendezők, tervezők kölcsönös meghívására, a szakminisztérium képviselőjével való konzultálásra. A találkozó nem verseny jellegű, a szakmai beszélgetéseken túl minősítésre nem kerül sor. Jelentősége abban áll, hogy valamennyi bábszínháznak lehetőséget teremt a bemutatkozásra, a részvételre és a párbeszédre, valamint a hazai és külföldi résztvevőknek egyaránt átfogó képet ad a magyarországi bábjátszás jelenlegi helyzetéről.

      A Magyarországi Bábszínházak Találkozója hazánkban az egyetlen olyan szakmai esemény, amelyen az összes hivatásos bábszínház, valamint a műfajjal foglalkozó kritikusok, esztéták, külföldi szakemberek is képviseltetik magukat.

      Az 1992.tavaszán elindított találkozó, 2018-ban már a 14. alkalommal került megrendezésre.


      ×